Cuttle-fish

While looking for marine animals, with my head about two feet above the rocky shore, I was more than once saluted by a jet of water, accompanied by a slight grating noise. At first I could not think what it was, but afterwards I found out that it was this cuttle-fish, which, though concealed in a hole, thus often led me to its discovery. That it possesses the power of ejecting water there is no doubt and it appeared to me that it could certainly take good aim by directing the tube or siphon on the under side of its body.

From the difficulty which these animals have in carrying their heads, they cannot crawl with ease when placed on the ground. I observed that one which I kept in the cabin was slightly phosporescent in the dark.

Traducere:

In timp ce cautam animale marine tinandu-mi capul la 2 picioare [0.6 metri n.tr] de malul stancos, am fost intampinat de mai multe ori de jeturi de apa impreuna cu un zgomot ca de zgarietura. La inceput nu mi-am dat seama ce ar putea fi dar ulterior am aflat ca este o caracatita sepie [specia exacta este descrisa aici] , care, desi ascunsa intr-o gaura, m-a ajutat sa o descopar.

Nu e nici o indoiala ca are capacitaea de a ejecta apa, dar mi se parea ca reuseste sa si tinteasca bine, directionand tubul sau sifonul din corpul sau. Datorita dificultatii in a-si deplasa capul, nu se pot misca cu usurinta pe pamant. Am observat ca una pe care o tineam in cabina era usor fosforescenta in intuneric.

Comentarii:

Segmentul intreg din care am citat doar partea finala discuta si capacitatea cameleonica a acestei specii de caracatita. Darwin explica modul in care isi schimba culoarea in functie de mediul in care se afla. Privite cu atentie culorile sunt in continua schimbare fiind produsul unor vezicule continand culori diferite.

Citat din “The Voyage of the Beagle” /St Jago – Cape deVerd Islands/pag 36.

Advertisements

5 Comments

Filed under Quotes, Voyage Of The Beagle

5 responses to “Cuttle-fish

 1. Nice. 🙂 N-am citit scrierile lui Darwin până acum, poate-mi fac ceva timp…
  Ah, apropo: “cuttle-fish” e sepia. (Caracatiţa e “octopus”.)

 2. evolueaza

  well, de acord cu tine (d-asta am dat specia exacta de pe wiki). Chestia e ca un pic inainte de citatul dat o numeste octopus. “by watching the habits of an octopus or cuttle-fish.”
  Plus ca n-am experienta in denumiri biologice ale animalelor in engleza si e un pic dificil sa le traduc, dar folosesc termeni asemanatori cu explicatia exacta a speciei ca sa fie clar tuturor.

 3. senderis2003

  explica la cre(s)tini cum sta cu teoria evolutiei a lui Darwin. Folosind citate. Poate se mai dezgheatza.

 4. evolueaza

  @senderis scopul meu e mai putin sa demonstrez evolutia din cartile lui darwin.
  De fapt eu nu le-am citit, si practic fac din citirea cartilor o experienta interactiva. Postez cele mai interesante citate, le comentam.
  Practic evolutia a facut pasi uriasi o data cu descoperirea ADN-ului, de care darwin n-avea habar dar banuia ca exista ceva asemanator.

  Sunt departe de originea speciilor, deocamdata sunt la voiajul lui beagle, o carte de explorare naturalista. deocamdata mi se pare interesanta si sunt sigur ca e plina de perle (in sensul bun).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s