San Salvador, Brazil – Feb 29.

Text:

The day has passed delightfully. Delight itself, however, is a weak term to express the feelings of a naturalist who, for the first time, has wanderered by himself in a Brazilian forest. The elegance of the grasses, the novelty of the parasitical plants, the beauty of the flowers, the glossy green of the foliage, but above all, the general luxuriance of the vegetation, filled me with admiration. A most paradoxical mixture of sound and silence pervades the shady parts of the wood. The noise from the insects is so loud, that it may be heard even in a vessel anchored several hundred yards from the shore; yet within the recesses of the forest a universal silence appears to reign. To a person fond of natural history, such a day as this brings with it a pleasure that he can ever hope to experience again.

Traducere:

Ziua a trecut excelent. Excelenta in sine, totusi, nu poate exprima sentimentele unui naturalist care, pentru prima oara a ajuns intr-o padure braziliana. Eleganta ierbii, noutatea plantelor parazite, frumusetea florilor, verdele stralucitor al foliajului, dar mai presus de toate vegetatia luxurianta m-au umplut de admiratie. Un amestec paradoxal de sunet si tacere vine din zonele mai umbrite ale padurii. Zgomotul insectelor este atat de puternic, incat poate fi auzit dintr-un vas ancorat la sute de yarzi de tarm; totusi in cadrul padurii, o tacere universala pare sa troneze. Pentru o persoana cu o pasiune pentru istorie naturala,  o zi ca aceasta aduce o placere pe care poate doar spera ca o va avea inca o data.

Comentarii:

Acest segment mi-a placut pentru un singur motiv : pasiunea si curiozitatea demonstrata in doar cateva cuvinte. Observati modestia si bucuria exprimata pentru ca a ajuns intr-un loc atat de bogat in specimene si isi poate exercita meseria. Imaginati-va daca toti oamenii ar avea acest de privire asupra naturii in loc sa o considere un bun mostenit.

The Voyage of the Beagle” /St Jago – Cape deVerd Islands/pag 39

Advertisements

4 Comments

Filed under Quotes, Voyage Of The Beagle

4 responses to “San Salvador, Brazil – Feb 29.

 1. Si totusi, in calitate de naturalist, Darwin trebuie sa fi stiut ca, dincolo de aparenta estetica, padurea este departe de a fi doar pace si armonie.

  • …cu toate ca teoria selectiei naturale si ceea ce implica ea, lupta pentru supravietuire, erau in anii a830 inca departe de a fi formulate.

  • …sau, in acest stadiu al evolutiei sale, avem inca in fata noastra un Darwin inca naiv in privinta adevaratei fete a naturii, pe care insa o va descoperi in deceniile urmatoare? Intreb si eu…

 2. evolueaza

  Spui bine.
  Inca dezbat cu mine insumi daca sa fac un voiaj prin voiajul Beagle sau sa aduc citate din toate cele 4 volume separat.
  Dar imi place modul in care ai spus tu, si Darwin a evoluat ca si cunostinte pe masura ce a privit mai atent lumea.
  Da, in acest stadiu era naiv, era naturalist dar putem sa ne imaginam ca nu stia la ce concluzii va ajunge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s